haver/gierst zuurdesem/ Tips & Trucs/ Zuurdesem maken

Zo Maak Je Eenvoudig Zelf Glutenvrije Zuurdesemstarter

Glutenvrije zuurdesemstarter van gierstvlokken en havermeel

Een flink aantal glutenvrije zuurdesembroden op deze website zijn gemaakt met glutenvrij zuurdesem van glutenvrije havermeel en gierstvlokken. Dat komt omdat de broden gerezen met dit zuurdesem een lekkere milde yoghurtachtige smaak hebben en ideaal zijn voor mensen die voor het eerst beginnen met het maken (en eten) van zuurdesembrood. Ik ben trouwens enorm fan van de smaak en consistentie (lekker stevig) die zuurdesem aan (glutenvrij) brood meegeeft en bovendien is het zelf maken van een glutenvrije zuurdesemstarter geen hogere wiskunde!

Het opstarten van een glutenvrij zuurdesem kost wel wat tijd, maar is sowieso veel minder moeilijk of ingewikkeld dan je waarschijnlijk denkt – bij mij is het nog nooit mislukt! Als je zorgvuldig en vooral schoon te werk gaat, boek jij vast en zeker ook meteen succes.

Zelf glutenvrij zuurdesem maken

Als je zelf glutenvrij zuurdesem gaat maken is het mega belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat en schoon keukengerei gebruikt. Hygieëne is echt key! Was je glazen pot zorgvuldig af en roer bij voorkeur alleen met een houten lepel of spatel om de slechte bacteriën geen kans te geven. Zuurdesem heeft zeker wat aandacht nodig, maar als je precies doet wat er staat kan het eigenlijk niet mislukken.

Ben je er klaar voor? Hier komt het recept. Onder het recept help ik je nog met wat afbeeldingen van een nieuwe zuurdesemstarter en geef ik tips over hoe je jouw zuurverdiende desem het best kunt onderhouden en bewaren!

Zuurdesem van gierstvlokken en glutenvrije havermeel

Print Recept
Door Rijstijd: 5 dagen Voorbereiden: 5 minuten

Dit heb je nodig

 • 200 gram glutenvrije havermeel
 • 200 gram gierstvlokken
 • 410 gram koud water
 • Weckpot met een losse deksel

Zo ga je te werk

1

Neem een ruime glazen weckpot met een losse deksel zonder rubber en maak deze heel goed schoon. Droog af met een schone theedoek.

2

Weeg 100 gram glutenvrij havermeel en 100 gram gierstvlokken af en meng deze door elkaar in de pot.

3

Weeg 210 gram lauwwarm water af en giet bij het meel in de pot. Meng goed door elkaar met een schone, houten lepel tot een dik pannenkoekachtig beslag.

4

Doe het deksel er losjes op zodat de weckpot wel volledig afgesloten is maar niet helemaal luchtdicht vastzit.

5

Zet de weckpot weg op een warme, lichte plek - niet direct in de volle zon - met een redelijk stabiele temperatuur van 20 á 21 graden celsius.

6

Laat de pot daar 12 uur staan en schep het mengsel dan met een schone houten lepel goed om.

7

Zet de pot weer afgesloten, maar niet luchtdicht weg op dezelfde plek en laat weer 12 uur staan.

8

Start dag 2 (dus na 24 uur staan): schep het deegmengsel goed om en vul bij met 50 gram glutenvrije havermeel, 50 gram gierstvlokken en 100 gram koud water. Roer goed door elkaar tot een egaal mengsel en zet weer 12 uur op dezelfde manier weg.

9

Roer dan een keer goed om, zodat je letterlijk lucht in het mengsel schept en zet de pot dan weer voor 12 uur weg.

10

Start dag 3 (dus na 48 uur staan): schep het deegmengsel goed om en vul bij met 25 gram glutenvrije havermeel en 25 gram gierstvlokken en 50 gram water. Roer dan goed door elkaar tot een egaal mengsel en zet weer 12 uur op dezelfde manier weg.

11

Schep na 12 uur weer goed om en zet de pot dan weer voor 12 uur weg. Nu is je zuurdesemstarter zeker actief geworden, er ontstaan luchtbelletjes en het zuurdesem begint te groeien.

12

Dag 4 & 5: herhaal zeker nog twee keer dag 3. Dus bijmengen met 2x25 gram meel en 50 gram water, 12 uur laten staan, omscheppen, 12 uur laten staan, bijmengen, laten staan, omscheppen, laten staan.

13

Dag 6: Je zuurdesem is nu flink aan het fermenteren en dus lekker actief, er zijn luchtbellen te zien door de pot heen en je desem is behoorlijk in hoeveelheid toegenomen. Het leeft en het groeit en ruikt friszurig (een beetje yoghurtachtig).

14

Ruikt je desem naar lijm of groeien er groene, witte of zwarte dingetjes in dan is het helaas niet gelukt. Gooi je desem weg en begin opnieuw. Oefening baart kunst!

Extra Tips & Trucs

Is het niet gelukt en weet je niet precies waar het aan ligt? Ben je schoon te werk gegaan en heb je het recept nauwkeurig gevolgd? Ik denk graag met je mee. Laat een reactie achter onderaan de pagina!

Afhankelijk van de omstandigheden in je huis qua temperatuur en vochtigheid duurt het in totaal vijf tot zeven dagen voordat je zuurdesem actief genoeg is om te gebruiken voor het bakken van een glutenvrij zuurdesembrood. Blijf iedere dag bijvullen met 50 gram meel en 50 gram water.

Glutenvrij zuurdesem maken dag 1

Glutenvrije zuurdesemstarter van haver en gierst dag 1

Zo ziet je glutenvrije zuurdesemstarter eruit op de eerste dag. Dus voordat het begint met fermenteren. Het lijkt nog het meest op een dik pannenkoekbeslag.

Glutenvrij zuurdesem maken dag 2

Glutenvrije zuurdesemstarter van gierstvlokken en havermeel

Op dag 2 zie je een kleine verandering optreden in de structuur van je zuurdesemstarter. Het begint nu sterker te ruiken en de consistentie verandert langzaam.

Glutenvrij zuurdesem maken dag 3

glutenvrije zuurdesemstarter van glutenvrij havermeel en gierstvlokken

Vanaf dag 3 begint je zuurdesemstarter echt lekker te fermenteren en gaat je zuurdesem er steeds meer uitzien zoals je het uiteindelijk wilt hebben; levend en groeiend met een friszure geur en mooie luchtbellen.

Glutenvrij zuurdesem bewaren

Iedere keer als je een brood hebt gebakken met je zuurdesem, vul je de pot weer bij met 50 gram glutenvrij meel en 50 gram water. In dit recept is dat dus 25 gram glutenvrij havermeel, 25 gram gierstvlokken en 50 gram water. Dit doe je net zo lang totdat je het weer gaat gebruiken om een brood te bakken. Stop je een paar dagen met brood bakken, of ga je bijvoorbeeld op vakantie? Bewaar je zuurdesem dan in de koelkast, daar blijft het weken goed. Geef het één keer per week te ‘eten’ met een eetlepel glutenvrije bloem en een eetlepel water. Is je zuurdesem bij terugkomst niet meer wat het geweest is? Met het recept hierboven heb je gelukkig zo weer een nieuw zuurdesem opgestart!

Glutenvrij zuurdesem (her)activeren

Wil je een brood bakken met het zuurdesem uit de koelkast? Bijvoorbeeld deze lekkere zuurdesem teffbolletjes? Dan haal je het zuurdesem twaalf uur voordat je gaat bakken uit de koeling. Bekijk hoe veel zuurdesem je nodig hebt volgens het recept en vul je hoeveelheid zuurdesem aan in de volgende verhouding: 1 deel zuurdesem staat tot 2 delen meel staat tot 2 delen water (1:2:2). Heb je 250 gram zuurdesem nodig? Dan pak je dus 50 gram van je zuurdesem uit de koeling. Je vult dit aan met 100 gram meel (in het geval van dit zuurdesemrecept 50 gram havermeel en 50 gram gierstvlokken) en 100 gram water.

Voor mijn lekkere zuurdesem teffbolletjes heb je 225 gram zuurdesem nodig. Je neemt dus 45 gram zuurdesem, 90 gram meel (45/45) en 90 gram water. Roer goed door elkaar in een schone glazen pot tot alle klontjes verdwenen zijn. Dat laat je 12 uur staan en vervolgens kun je weer aan de slag met je zuurdesembrood recept.

Is het gelukt?

Als je eenmaal een mooi levend zuurdesem moederdeeg hebt, kun je daar echt heel lang mee vooruit! Heb je nog vragen (wat ik me heel goed kan voorstellen!) of behoefte aan tips, laat dan onderaan de pagina een reactie achter dan schrijf ik je met plezier! En ik ben natuurlijk ook super benieuwd of het je gelukt is om zelf een zuurdesem te maken.

Veel succes!

Liefs, Mij

Pssst: is het gelukt? Dan is dit basis zuurdesembrood recept met zonnebloempitten het ideale broodrecept om mee te beginnen! Of kijk op mijn zuurdesemrecepten pagina voor nog veel meer lekkere recepten met zuurdesem.

Heb je deze recepten al gezien?

2 Reacties

 • Reply
  Fiona
  27/01/2019 at 15:35

  Hoi wij hebben een hout kachel dus de temperatuur kan nog wel eens verschillen van 24 tot 19 graden in de woonkamer. Wat raad je dan aan? Is de wisselende temepatuur onhandig? Al zal ik als ik boven op de keuken zet iets minder wisselend zijn

  • Reply
   Danja
   28/01/2019 at 16:28

   Hi Fiona,

   In principe is het dan warm genoeg in huis, dus zou het moeten lukken. De speling zit zo tussen de 20 en 30 graden, dus als het overdag warm genoeg is en ‘s nachts wat afkoelt dan kan dat ook geen kwaad. Ik adviseer 20 a 21 omdat je zuurdesem het dan in ieder geval niet te warm heeft en rustig kan opstarten. Des te warmer je zuurdesem, des te sneller de fermentatie. Tussen de 19 en 24 graden is dus prima. Zet je pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon en probeer het uit op de plek in huis met de meest stabiele warmte, dan komt het vast goed! Laat je me weten of het gelukt is?

  Ik ben benieuwd wat je denkt!