haver/gierst zuurdesem/ Zuurdesembrood

Hartige Zuurdesem Teffbolletjes Met Je Favo Topping

Glutenvrije zuurdesem teffbolletjes

Deze glutenvrije zuurdesem teffbolletjes halen gemakkelijk de top tien van mijn favoriete glutenvrije ontbijtbroodjes. Ik vind teffmeel echt zo’n bijzonder lekkere, hartige smaak hebben. Door de combinatie van teffmeel en teffvlokken krijgen de bolletjes bovendien een extra luchtige structuur en bite. Het toevoegen van appel-perenstroop brengt de mildzure smaak van het glutenvrije zuurdesem perfect in balans en vervangt honing waardoor deze bolletjes ook nog eens vegan zijn.

Voor het maken van deze glutenvrije zuurdesem teffbroodjes heb ik een glutenvrij zuurdesem gebruikt van glutenvrije haver en gierst. Heb je nog geen glutenvrij zuurdesem? Geen probleem, een glutenvrije zuurdesemstarter is eenvoudig zelf te maken.

Glutenvrije krentenbollen, muselibollen, sesambollen

Bestrooi de glutenvrije teffbolletjes voordat ze de oven in gaan met verschillende toppings, zoals sesamzaden of zonnebloem- en pompoenpitten. Dat staat extra feestelijk en zo kun je natuurlijk eindeloos blijven variëren met de smaak van deze bolletjes. Je zou zelfs wat glutenvrije muesli bovenop kunnen doen, voor je eigen glutenvrije mueslibollen. Of wat dacht je van wat rozijnen of krenten in de mix voor lekkere en gezonde glutenvrije krentenbollen. Rozijnen passen ook weer perfect bij de donkere appel-perenstroop uit dit recept. Nou ja, je snapt hem, opties genoeg!

Ik ben natuurlijk super benieuwd wat je van mijn glutenvrije teffbolletjes vindt. Dus heb je ze gebakken laat dan zeker een berichtje achter onderaan de pagina. En heb je nog vragen voordat je aan de slag gaat of tijdens het bakken, stel ze vooral want ik beantwoord ze graag.

Veel plezier met bakken!

Liefs,

Mij

Glutenvrije zuurdesem teffbolletjes

Print Recept
Door Rijstijd: 8 - 10 uur Voorbereiden: 20 minuten Baktijd: 20 - 30 minuten

Dit heb je nodig

  • 225 gram glutenvrije haver/gierst zuurdesem
  • 600 milliliter koud water
  • 160 gram teffmeel
  • 140 gram sorghummeel
  • 100 gram teffvlokken
  • 60 gram maiszetmeel
  • 20 gram appel- perenstroop
  • 10 gram zout
  • 25 gram fiberhusk (ook wel vlozaad of psylliumvezels, bestel eenvoudig online of koop bij een reformzaak)
  • * evt. toppings zoals zaden en pitten (mijn favoriet is nigellazaad!)

Zo ga je te werk

1

Los de appel- perenstroop op in het water.

2

Meng alle droge ingrediënten - behalve de fiberhusk - door elkaar in een beslagkom.

3

Leg het glutenvrije zuurdesem bovenop je droge mengsel.

4

Giet het water met de stroop er overheen. Als je zuurdesem lekker actief is gaat het nu een beetje bubbelen.

5

Mix alles goed door elkaar met een mixer met deeghaken totdat alle klontjes verdwenen zijn.

6

Voeg nu tijdens het mixen langzaam de fiberhusk toe tot alles goed gemengd is en er een dik samenhangend deeg ontstaat.

7

Schep goed langs de randen met een spatel, het deeg mag nog een beetje plakkerig zijn maar niet waterig. Is het te nat, voeg dan nog een klein beetje fiberhusk toe tot je de gewenste dikte bereikt hebt. Is het te droog, voeg dan nog een beetje water toe.

8

Dek de kom af met plasticfolie en zet 12 tot 14 uur aan de kant om te laten rijzen, de bolletjes vorm je pas na het rijzen.

9

Verwarm de oven voor op 180 - 200 graden.

10

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

11

Schep met een grote lepel een stuk deeg uit de beslagkom en vorm tot een bolletje. In totaal is krijg je 9 grote bolletjes of 12 kleinere.

12

Kies je topping naar keuze, zoals zonnebloempitten of sesamzaad en sprenkel deze over de bolletjes. Geen toppings in huis? Je kunt de bolletjes ook bestrooien met wat glutenvrije bloem.

13

Laat de bolletjes nog een half uurtje narijzen op de bakplaat en dan zijn ze klaar voor de oven.

14

Zet een ovenschaal of bakje met water op de bodem van de oven.

15

Heb je 9 bolletjes? Bak deze in 30 minuten bruin in het midden van de oven. Heb je 12 bolletjes? Deze zijn na 25 minuten bakken klaar.

16

Haal de bolletjes uit de oven en leg ze op een rekje dat net iets boven het aanrecht hangt om af te koelen. Zo wordt ook de onderkant lekker knapperig.

17

Bewaar deze bolletjes in een glutenvrije broodtrommel of op een bord afgedekt met een theedoek. Zo zijn ze minimaal 5 dagen houdbaar!

Extra Tips & Trucs

* Vergeet je glutenvrije haver/gierst zuurdesem na gebruik niet aan te vullen met 25 gram glutenvrij havermeel, 25 gram gierstvlokken en 50 gram water. // * Deze teffbolletjes zijn zowel met zoet als met hartig beleg heerlijk. // * Maak er een paar met krenten voor bruine glutenvrije krentenbolletjes.

Glutenvrije zuurdesem teffbolletjes met geitenkaas en komkommer

Zachte, glutenvrije zuurdesem teffbolletjes. Lekker met geitenkaas, komkommer en tuinkers.

Heb je deze recepten al gezien?

4 Reacties

  • Reply
    Ashwaq Alabdulla
    18/04/2018 at 08:47

    Good morning .. I am so impressed with your recipe and love to have them in English language… your breads are so healthy and looks yummy too .. would highly appreciate the same

    • Reply
      Danja
      19/06/2018 at 16:01

      Hi Ashwaq,

      Thank you for your kind words! For now my recipes on this website are in Dutch only. But hopefully in the future I can provide them in English as well. If you send me an e-mail at danja@glutenvrijmetmij.nl and let me know which recipe you’d like to have, I’ll translate it for you.

      Hope to meet you in my inbox!

      Liefs,

      Mij

  • Reply
    Riny
    15/11/2018 at 20:42

    Helemaal blijmet het recept voor zuurdesem bolletjes glutenvrij
    Ben nu gierst zuurdesem aan het maken

    • Reply
      Danja
      13/12/2018 at 12:04

      Dag Riny,

      Wat leuk om te horen! Is het gelukt met het zuurdesem?
      Benieuwd naar je successen!

      Liefs,

      Danja

    Ik ben benieuwd wat je denkt!