haver/gierst zuurdesem/ Zuurdesembrood

Rustiek Zuurdesembrood Met Teff en Boekweit

Glutenvrij zuurdesemteffbrood met spiraal

Soms heb ik van die periodes waarin ik helemaal fan ben van één bepaald ingrediënt. Zo heb ik een tijdje teffmeel of teffvlokken verwerkt in zo’n beetje ieder broodrecept dat ik bedacht. Teff is het allerkleinste (glutenvrije) graansoort ter wereld en komt oorspronkelijk uit Ethiopië. De teffkorrel is zo klein dat het onmogelijk is om deze te pellen voor het vermalen.Teffmeel is dus eigenlijk altijd volkorenmeel. Teffmeel of teffvlokken geven het brood daarom een mooie donkerbruine kleur met juist een heel lichte structuur.

Mijn rustieke glutenvrije zuurdesembrood recept met boekweitmeel en teffvlokken onderaan deze pagina, is daar een voorbeeld van.

Voeg vlokken, zemelen of grutten toe aan je meelmengsels

Voor een optimale structuur van je glutenvrije broden is het een goed idee om grofere vlokken te verwerken in je glutenvrije meelmengsels, denk aan glutenvrije haverzemelen of havervlokken, gierstvlokken, boekweitgrutten of zoals in dit recept teffvlokken. Je broden krijgen hier door een veel mooiere structuur. Ik houd hiervoor zelf altijd ongeveer 20-30% van het recept aan, maar in dit recept bestaat zelfs de helft van mijn meelmengsel uit teffvlokken. Experimenteer maar eens met verschillende hoeveelheden en ontdek wat het doet met de structuur van je brood.

Glutenvrije broodrecepten met teff

Benieuwd wat je nog meer kunt maken met teffmeel of teffvlokken? Bekijk dan eens mijn andere glutenvrije broodrecepten met teff op de ingrediëntenlijst:

Heb je vragen over mijn recepten of de ingrediënten of een super succesvol teffbrood gebakken? Let me know in een reactie onder het recept.

Veel plezier met bakken!

Liefs,

Mij

Pssst; in dit recept laat ik mijn brood rijzen met een glutenvrije zuurdesemstarter van haver en gierst. Heb je een andere zuurdesemstarter thuis, dan werkt dat natuurlijk ook. Wil je leren hoe je zelf een glutenvrij zuurdesem kunt maken? Bekijk dan dit recept voor het eenvoudig zelf maken van een glutenvrije zuurdesemstarter

Benieuwd naar mijn andere glutenvrije zuurdesembroodrecepten? Op deze overzichtspagina staan al mijn glutenvrije zuurdesembroden op een rij. 

Rustiek glutenvrij zuurdesembrood van boekweit en teff

Print Recept
Door Rijstijd: 12 uur Voorbereiden: 15 minuten Baktijd: 45 minuten

Dit heb je nodig

  • 150 gram haver/gierst zuurdesemstarter
  • 550 milliliter koud/lauw water
  • 150 gram teffvlokken
  • 150 gram boekweitmeel
  • 10 gram zout (of 2 theelepels)
  • 20 gram *fiberhusk

Zo ga je te werk

1

Meng alle droge ingrediënten behalve de fiberhusk goed door elkaar in een grote kom.

2

Leg het zuurdesem er bovenop en giet het water in de kom. Bij een mooi actief zuurdesem gaat het mengsel nu bubbelen.

3

Mix het geheel met deeghaken of een houten lepel door elkaar tot een egaal mengsel en voeg dan tijdens het mixen beetje bij beetje de fiberhusk toe.

4

Schep met een siliconenspatel goed langs de randen tot er een samenhangende deegbal ontstaat.

5

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg nu 12 tot 14 uur staan in een lichte ruimte (niet in de volle zon) met stabiele temperatuur (idealiter 20 a 21 graden).

6

Is je brood klaar met rijzen? Verwarm de oven voor op 250 graden celsius en verwarm een *gietijzeren pan tot deze gloeiend heet is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

7

Bestrooi het brood met bloem en stort deze op een met bloem bestrooid werkblad. Zorg dat zowel de onderkant als de bovenkant licht gebloemd is.

8

Snijd eventueel een spiraal van 0.5-1cm diep bovenin je brood voor het effect dat je ziet op de foto bovenaan de pagina.

9

Bak het brood 30 minuten met het deksel op de pan. Haal voor de laatste 15 minuten het deksel van de pan, draai de oven terug naar 220 graden celsius en zet eventueel een bakje water onderin de oven voor een extra knapperige korst.

10

Na 45 minuten in de oven is je brood klaar. Laat het brood op een rekje net iets boven het aanrecht afkoelen zodat ook de onderkant goed afkoelt. Bewaar je brood opgevouwen in een theedoek of in een broodtrommel. Zuurdesembrood is minimaal 1 a 2 weken houdbaar.

Extra Tips & Trucs

Heb je geen gietijzeren pan? Bak je brood dan op 220 graden voor 50 minuten. Zet eventueel de laatste 15 minuten een bakje water onderin de oven voor een lekker knapperig korstje. // Fiberhusk koop je in een reformzaak of bestel je eenvoudig online. // Vergeet je zuurdesem niet opnieuw aan te vullen met 25 gram gierstvlokken, 25 gram havermeel en 50 gram water.

Heb je deze recepten al gezien?

Laat als eerst een bericht achter

Ik ben benieuwd wat je denkt!