haver/gierst zuurdesem/ Zuurdesembrood

Knapperig Goudgeel Zuurdesem Maisbrood

Glutenvrij maisbrood met zuurdesem

De lente is begonnen en volgende week is het zelfs al pasen. Dat vraagt natuurlijk om een lekker glutenvrij paasbrood! Mijn favoriete witbrood is maisbrood. Daarom heb ik een glutenvrij zuurdesem maisbrood recept bedacht. De ingrediënten zijn glutenvrij havermeel, gierstvlokken en natuurlijk maismeel. Want hoewel ik dol ben op donkerbruine broden, hoort er op de paastafel wat mij betreft ook zeker een witbrood thuis, in dit geval dus een maisbrood. De zuurdesemstarter in dit recept is gemaakt van glutenvrij havermeel en gierstvlokken.

Mijn recept voor dit lekkere glutenvrije zuurdesem maisbrood staat helemaal onderaan deze pagina!

Glutenvrij brunchen

Met pasen eten mijn vriend en ik meestal bij zijn familie en daar kun je rekenen op een prachtige versierde en luxe paastafel! Ik ben echt een familiemens dus ik kijk altijd ontzettend uit naar dit soort gelegenheden. Helaas wel iets minder dan vroeger. Want sinds ik weet dat ik coeliakie heb, en dus glutenvrij eet, vind ik het stiekem ook heel lastig om samen te brunchen – en te ontbijten, te lunchen en te dineren – als ik niet zelf gekookt heb. Hoe weet ik dan zeker dat mijn eten geen gluten bevat?

Paastafel inspiratie met handgeschilderde eieren

Lastig want iedereen doet altijd enorm zijn best om alle gluten uit mijn buurt te houden. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen beleg op een apart schaaltje en eigen potjes met jam. Toch zie ik altijd overal broodkruimels in het rond vliegen – in mijn hoofd vast erger dan in het echt – maar het blijft moeilijk. Eigenlijk ben ik gewoon constant op mijn hoede en daardoor kan ik niet echt lekker genieten van het eten. Word ik dan inderdaad per ongeluk toch ziek, terwijl iedereen ontzettend zijn best deed om de gluten uit mijn buurt te houden, dan voel ik me daar altijd extra lullig over. Herkennen jullie dit?

Glutenvrije paasbrunch met zuurdesembrood

Dit jaar ga ik voor een ontspannen paasfeest. Daarom heb ik aangeboden om een paar lekkere broodrecepten te bedenken, zodat we samen van een honderd procent glutenvrije paasbrunch kunnen genieten. Iedereen vond dat gelukkig een supergoed idee! Dit glutenvrije zuurdesem maisbrood is één van de paasbroden die ik volgende week meeneem naar de paastafel. Maar ook op iedere andere dag van het jaar is dit een heerlijk brood om voor te zetten aan je gasten of gewoon om helemaal zelf op te eten natuurlijk. Het recept is super simpel en het brood heeft een milde yoghurtachtige zuurdesem smaak. Het is dus ook heel geschikt voor mensen die nog moeten wennen aan de smaak van zuurdesembrood.

Tip: wil je een extra geel paasbrood? Voeg dan een snuf kurkuma toe bij de eerste stap van het recept hieronder.

Glutenvrij zuurdesem maisbrood gesneden

Glutenvrij zuurdesem maisbrood

Veel plezier met het maken van mijn glutenvrije zuurdesem maisbrood. De hoofdingrediënten zijn glutenvrij havermeel, gierstvlokken en maismeel (let op: maismeel is iets anders dan maiszetmeel!). Ik ben natuurlijk heel benieuwd of je het brood lekker vindt? Heb je trouwens nog vragen voor, tijdens of na het bakken, laat ze dan achter in een reactie onderaan de pagina. Dan lees ik met je mee en beantwoord ze met liefde.

Fijne pasen allemaal!

Liefs, Mij

Pssst…

Heb je nog geen zuurdesemstarter? Hier leg ik uit hoe je makkelijk zelf glutenvrij zuurdesem maakt!

Maak je liever een gistbrood? Kies dan uit een van mijn andere glutenvrije broodrecepten

Is het helemaal geen Pasen op het moment dat je dit recept bekijkt? Geen zorgen, dit knapperige zuurdesembrood is net zo lekker op iedere andere dag van het jaar. 😉

Knapperig glutenvrij zuurdesem maisbrood recept

Print Recept
Door Rijstijd: 12 uur Voorbereiden: 10 minuten Baktijd: 45 minuten

Dit heb je nodig

  • 500 milliliter water
  • 200 gram glutenvrije haver/gierst zuurdesemstarter
  • 10 gram zout
  • 125 gram gierstvlokken
  • 125 gram glutenvrij havermeel
  • 150 gram maismeel
  • 25 gram *fiberhusk (ook wel vlozaad of psyllium en te koop bij reformzaken of bestel online)
  • evt. 5 gram suiker of honing

Zo ga je te werk

1

Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom, behalve de fiberhusk.

2

Meng de droge mix goed door elkaar met een houten lepel en leg je zuurdesem er bovenop.

3

Voeg het water toe aan de mix. Als het zuurdesem lekker actief is zie je nu bubbeltjes verschijnen aan het wateroppervlak.

4

Mix alles goed door elkaar met een mixer met deeghaken of houten lepel, tot alle klontjes verdwenen zijn. Je hebt nu een soort pannenkoekenbeslag.

5

Voeg nu tijdens het mixen langzaam de fiberhusk toe totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Schep nog even goed langs de randen met een siliconen spatel tot er een samenhangende deegbal ontstaat.

6

Laat de deegbal in de kom zitten, dek de kom af met plasticfolie en laat 12 tot 14 uur staan op een warme plek (idealiter 20 a 21 graden).

7

Verwarm de oven voor op de maximale stand (max. 270 graden).

8

Zet een *gietijzeren braadpan met deksel net iets onder het midden in de oven en verwarm deze tot hij gloeiend heet is - dit duurt ongeveer 15 minuten.

9

Strooi wat glutenvrije bloem (bijvoorbeeld maismeel) over de bovenkant van het deeg en stort de gerezen deegbal op een met glutenvrij bloem bekleed werkvlak.

10

Haal het deksel voorzichtig van de pan, strooi wat bloem op de bodem van de pan en leg je deeg in de pan.

11

Doe snel het deksel weer op de pan, de ovendeur dicht en bak het brood 30 minuten.

12

Haal na 30 minuten het deksel van de pan en zet een ovenschaaltje met water helemaal onderin de oven voor een extra knapperig korstje. Draai de oven terug naar 220 graden en bak nog 15 minuten.

13

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rekje net iets boven het aanrecht, zodat de onderkant ook goed kan luchten. Je kunt het brood minimaal een week bewaren in een afgesloten broodtrommel of dichtgevouwen theedoek.

Extra Tips & Trucs

* Gebruik een gietijzeren braadpan met een minimale diameter van ø 24cm. Heb je geen gietijzeren braadpan? Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop in de gewenste vorm. Bak 50-55 minuten in de oven op 220 graden. Zet de laatste 15 minuten een bakje water onderin de oven voor een extra knapperige buitenkant. // * Je kunt alle ingrediënten vinden in reformzaken of eenvoudig online bestellen. // Vergeet je zuurdesem niet opnieuw aan te vullen met 25 gram gierstvlokken, 25 gram havermeel en 50 gram water.

Heb je deze recepten al gezien?

Laat als eerst een bericht achter

Ik ben benieuwd wat je denkt!